Ψωμί του τόστ με προζύμι

Ψωμί του τόστ με προζύμι

Συστατικά: Διαδικασία:
Για το προζύμι:

  • 150 γρ. αλεύρι
  • 110 γρ. νερό
  • 1 γρ. ξερή μαγιά

Για τη ζύμη:

  • Προζύμι
  • 350 γρ. αλεύρι
  • 150 ml γάλα
  • 9 γρ. ξερή μαγιά
  • 8 γρ. αλάτι
  • 12 γρ. ζάχαρη
  • 43 γρ. βούτυρο  σε θερμοκρασία δωματίου
Ετοιμάζουμε το προζύμι, το αφήνουμε 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια για 16 ώρες στο ψυγείο. Βγάζουμε από το ψυγείο το προζύμι και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10′ περίπου. Προσθέτουμε στο προζύμι τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για -τουλάχιστον- 10′. Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή και ζεστή (26° 28­°). Ξεκουράζουμε τη ζύμη για 10‘ μόνο .

Επειδή η ζύμη έχει την τάση να κάνει κρούστα χρησιμοποιούμε τη «Μέθοδο της πλεξούδας».

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια. Σχηματίζουμε δύο κορδόνια και πλέκουμε μια απλή πλεξούδα. (Το μέγεθος των κορδονιών και της πλεξούδας εξαρτάτε από το μέγεθος της φόρμας που έχουμε).

Η ζύμη θα πρέπει να καταλαμβάνει λιγότερο από την μισή φόρμα.

Τοποθετούμε την πλεξούδα στη φόρμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη ή σακούλα και αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30′40′.

Επειδή το ψωμί δεν θα φουσκώσει στο φούρνο, πρέπει να προσέξουμε να έχει διπλασιαστεί τουλάχιστον η ζύμη μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230° (αερόθερμο). Τοποθετούμε στο φούρνο ένα μπολάκι με βραστό νερό. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200° και ψήνουμε το ψωμί για 40′.

Η συνταγή βρίσκεται στο: http://baeckersuepke.wordpress.com/2009/01/09/toastbrot-zum-selber-bastlen-ohne-chemische-kampfstoffe/

Σχολιάστε